28 jul. 2023
Bij het verkopen van je woning wil je natuurlijk het onderste uit de kan halen. Het kan daarom verleidelijk zijn om je woning voor een hoger bedrag dan de geschatte waarde te koop te zetten. Het lijkt een goed idee, potentiële kopers zijn namelijk zelden professionele schatters. Maar deze strategie kan ook tegenvallen, en zelfs uiteindelijk zorgen voor een lagere verkoopprijs. Waarmee moet je rekening houden bij de toepassing van deze strategie?
Wat is ‘de marktwaarde’ van mijn woning nu eigenlijk?
De correcte waarde van je huis bepalen is een van dé steunpilaren van het verkoopproces. Als niet-deskundige is het echter bijzonder moeilijk om een juist oordeel te vellen over de waarde van een pand. Voor jou als eigenaar is het huis ook een thuis. Mogelijke kopers hechten echter weinig waarde aan dat fantastische tuinfeest of het opgroeien van je kinderen in je huis. Ze zoeken een goed pand, voor een correcte prijs. Dit zorgt voor een kloof tussen eigenaars en kopers. Herinneringen aan allerhande mooie momenten zorgen vaak voor een sterke overschatting van de waarde door verkopers. Hou hier dus zeker rekening mee en probeer zo objectief mogelijk te zijn.
Uiteindelijk komt alles neer op “wat wil de markt betalen voor deze vier muren en een dak?”. Vergelijken met recente vastgoedtransacties in je buurt is daarom een goed objectief begin. Dit is echter geen geweldig accurate methode - jouw huis is dat van de buren niet. Voor een snelle, gratis en relatief accurate schatting raden we je enthousiast onze gratis online schattingstool aan - binnen enkele minuten heb je een resultaat!
Na een ruw beeld te hebben verkregen via bijvoorbeeld online tools, laat je de effectieve bepaling van de marktwaarde best over aan een expert, zoals een vastgoedmakelaar. Deze professionals bieden vaak gratis schattingen aan, dus je hebt niets te verliezen. Blijf wel kritisch en spreek indien mogelijk meerdere kantoren aan om tot een zo correct mogelijke schatting te komen. In een vorige blogpost bekeken we in detail hoe je het beste zelf een ruime schatting doet, wat het aanbod online tools is en welke professionals aan schattingen doen. Lees dus zeker hier alles en meer over de effectieve schatting van jouw woning.
Wat gebeurt er bij een hogere vraagprijs?
Nu je eindelijk een correcte, objectieve waardeschatting onder de arm hebt, kan je naar de markt stappen. In theorie komt je vraagprijs overeen met de geschatte marktwaarde. Het is niet onmogelijk, maar het komt zelden voor dat een huis sterk boven de marktwaarde verkocht wordt. Maar je zou het kunnen proberen... Met welke gevolgen moet je rekening houden wanneer je boven de marktwaarde vraagt?
1. Je woning is underdog binnen z’n prijsklasse
Woningen kunnen vrij ruw onderverdeeld worden in een aantal prijsniveau’s. Wanneer je meer vraagt dan de marktwaarde, komt je huis als underdog tussen al die duurdere woningen terecht. Je zal kopers (proberen) bereiken die in zulke hogere, chiquere prijsniveau’s rondkijken en jouw woonst dus met duurdere panden zullen vergelijken. Hierdoor zal jouw huis per definitie lager scoren dan de concurrentie.
2. Je woning zal langer op de markt zijn
Wanneer een woning op de markt komt, zijn de eerste weken enorm belangrijk. Het is in het begin, wanneer je zoekertje nog nieuw is, dat je op de radar van potentiële kopers zal verschijnen. Veel kopers slaan zo’n zoekertje op en contacteren de eigenaar pas een tijd later. Een huis is nu eenmaal geen impulsaankoop. Hoe langer je woning online staat, hoe verder je wegzakt in de zoekresultaten, hoe minder zichtbaar je zoekertje is en hoe heviger de concurrentie wordt. Wanneer je meer vraagt dan de marktwaarde zal er, nog veel sneller dan anders, een nieuwe huis worden aangeboden in jouw prijscategorie dat simpelweg een betere deal is. Die eigenaars vragen immers niet boven de marktwaarde en verkopen dus ‘meer huis’ voor ongeveer hetzelfde bedrag. Het zal daarom langer duren voordat je een koper vindt die voor jouw pand kiest.
3. Je zal misschien onder de marktwaarde moeten gaan
Wanneer een woning lang te koop staat, zakt de vermeende marktwaarde die kopers op je woning kleven. Geïnteresseerden zullen zich afvragen waarom je woning nog steeds niet verkocht is. Ze zullen concluderen dat er ofwel iets mis is met je huis, of dat de vraagprijs te hoog is. Je hebt dan geen andere keuze meer dan het verlagen van je vraagprijs. Dit heeft echter een extra negatief gevolg: voor veel mensen is het verlagen van de vraagprijs een bevestiging van het feit dat er problemen zijn met een pand. Veel kopers zullen je woning links laten liggen. Ondertussen is het hopelijk duidelijk dat er zich een negatieve cyclus vormt die moeilijk om te keren is. Het uiteindelijke resultaat: verkopen onder de marktprijs.
Conclusie
Het is dus bijna nooit de moeite waard om je (ongetwijfeld charmante en waardevolle) thuis boven de geschatte marktwaarde te proberen verkopen. Binnen een bepaalde economische of geografische context, of een andere specifieke situatie, kan het zijn dat een makelaar durft aanraden een poging te wagen met een iets hogere vraagprijs. Het is echter een uitzondering en zelden een recept voor succes. Wees dus objectief, koppel het huis los van je thuis, maak zelf een eerste ruwe schatting en gebruik de expertise van professionele schatters. Overleg steeds met een professionele makelaar voordat je deze strategie een kans geeft.
Wij hebben alvast alle vertrouwen in een vlotte verkoop van jouw woning! 🤝