Huizen

De toegevoegde waarde van vastgoedmakelaars

Dit is misschien wel de belangrijkste beslissing van je leven. Daarom is het noodzakelijk dat je een goed zicht op je opties hebt. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je een makelaar kiest en hoe wij kunnen helpen.

 1. Is een makelaar de centen waard?
 2. Welke diensten levert een vastgoedmakelaar?
 3. Hoe veel kost een vastgoedmakelaar?
 4. Wat kan je verwachten van een typisch contract met een vastgoedmakelaar?
 5. Waar vind ik de meest geschikte vastgoedmakelaars?
Illustratie

Is een makelaar de centen waard?

Bij HouseMatch geloven we dat vastgoedmakelaars hun geld waard zijn:

 • 75% van de kooptransacties in België wordt begeleid door vastgoedmakelaars
 • Het marktaandeel van vastgoedmakelaars is het afgelopen decennium met meer dan 50% toegenomen
 • Op basis van onafhankelijk geverifieerde data heeft Smooved berekend dat het gemiddelde kantoor in België een NPS score van 64 haalt - kort gesteld wil dat zeggen dat er op 100 pandeigenaars gemiddeld 64 zo tevreden zijn dat ze hun vastgoedmakelaar actief aanraden. Ter vergelijking: Amazon zit op 53, en Apple op 72!

Een makelaar ontzorgt je tijdens het ganse proces, en zorgt typische voor hogere verkoopprijzen en kortere doorlooptijden. Het is onmogelijk om daar precieze cijfers op te plakken. De statistieken hierboven bewijzen in ieder geval dat makelaars door de grote meerderheid van mensen wordt ingeschakeld en dat die daar niet enkel tevreden over zijn, maar die diensten zelfs aanraden.

Illustratie

Welke diensten levert een vastgoedmakelaar?

Een vastgoedmakelaar gidst je doorheen elke stap van het verkoopproces en neemt daarin ook de belangrijkste taken op zich.

De stappen waar de makelaar het meest impact heeft zijn de volgende:

 • de schatting en het bepalen van de vraagprijs
 • verkoopdossier opstellen met de relevante documenten en attesten
 • marketing voeren en potentiële kopers bereiken
 • kijkmomenten organiseren en kandidaat-kopers begeleiden
 • reageren op biedingen en onderhandelen over de prijs
 • compromis opstellen voor de koper

Omdat makelaars elke maand verschillende kooptransacties begeleiden, is de doorlooptijd van het ganse proces typisch een stuk korter. Daarbij komt dat makelaars ook breder kunnen gaan in marketing van jouw pand om kopers te bereiken. Naast de kanalen die ook voor jou beschikbaar zijn (denk aan (je eigen) sociale netwerken en immo-portalen), kunnen makelaars ook nog gebruik maken van hun eigen ontwikkelde kanalen. Denk daarbij aan hun website met duizenden bezoekers per maand, professionele pagina’s op sociale netwerken met duizenden volgers en een mailingbestand van duizenden potentieel geïnteresseerde kopers. Gezien 50% van de woningen gekocht worden door mensen die binnen een straal van 5km wonen van jouw woning, zijn dat soort sterke lokale netwerken een belangrijk pluspunt.

Illustratie

Hoe veel kost een vastgoedmakelaar?

De meeste makelaars vragen een commissieloon dat gelinkt is aan de verkoopprijs. De vastgoedmakelaar neemt hier dus mee een deel van het risico op zich, en heeft net als jij baat bij een snelle transactie aan een hoge verkoopprijs.

Op de meeste makelaarswebsites zal je zien dat het commissieloon op 3% ligt, alhoewel sommige makelaars ook bereid zijn te onderhandelen. Er zijn bijvoorbeeld makelaars die enkel beperkte ondersteuning bieden op een select aantal stappen in het verkoopproces en bijvoorbeeld slechts 1% vragen.

Bovenop deze commissie moet je nog 21% BTW rekenen. Wordt je pand verkocht aan €350.000, dan betaal je aan de vastgoedmakelaar €12.705. Zo kom je dus eigenlijk op een commissie van 3.63%. Daarnaast zal de makelaar ook de kosten voor de verplichte documenten in het verkoopdossier doorrekenen (EPC, elektrische keuring etc).

Illustratie

Wat kan je verwachten van een typisch contract met een vastgoedmakelaar?

Vastgoedmakelaar is een beschermd beroep, en er gelden specifieke deontologische regels. Zo zijn bepaalde clausules in het contract van een verhuur- of verkoopopdracht verplicht, terwijl andere verboden zijn. Een gedetailleerd overzicht van beide categorieën vind je op de website van het BIV, dat instaat voor de licenties van de vastgoedmakelaars.

De belangrijkste zaken om rekening mee te houden in het contract zijn de volgende:

 • Commissievergoeding – inclusief BTW én inclusief alle taksen en bijkomende kosten
 • Exclusiviteitsperiode: periode waarbij de makelaar als enige partij mag bemiddelen – typisch beperkt tot 3 à 6 maand (wettelijk maximum). Je bent niet verplicht om een exclusief contract te gebruiken, en kunt ook verschillende vastgoedmakelaars tegelijkertijd inschakelen. Zorg dan wel voor duidelijke afspraken op papier, om te vermijden dat verschillende makelaars een vergoeding opeisen
 • Opzegbeding met opzegvergoedingen (maximaal 75% van het afgesproken commissieloon). Je kan steeds op eender welk moment opzeggen zonder dat enige motivering vereist is
 • Opschortende of ontbindende voorwaarde waarbij geen commissieloon verschuldigd is

Illustratie

Waar vind ik de meest geschikte vastgoedmakelaars?

Op HouseMatch uiteraard! HouseMatch is de slimste manier om jouw vastgoedmakelaar te vinden. Jij bepaalt wat belangrijk is voor jou, en we zorgen voor de perfecte match.

HouseMatch streeft ernaar alle gelicensieerde vastgoedmakelaars van België te verzamelen op 1 platform. Dat gaat om zo’n 10,900 individuen, hoewel ze niet allemaal actief zijn - HouseMatch kijkt vooral ook naar de vastgoedgroepen (zo’n 4,500) en kantoorlocaties (zo’n 5,500).

Een kwantitatieve vergelijking maken tussen vastgoedmakelaars is moeilijk, en voor veel mensen zijn kwalitatieve criteria belangrijker: reputatie bij vrienden en kennissen, persoonlijke klik etc. 82% van verkopers geeft bijvoorbeeld aan dat mond-aan-mondreclame een van de belangrijkste beslissingscriteria is.

Daarom verzamelen we zo veel mogelijk 'social proof' over makelaars: we geven geenszins onze eigen mening, maar gebruiken de wijsheid van het volk. Hierbij maken we gebruik van verschillende bronnen, met meer dan 100,000 reviews van Google en aanbevelingen op Facebook. Voor makelaars die met Smooved samenwerken, vullen we die nog verder aan met meer dan 10,000 geverifieerde reviews van hun historische klanten - zo is er zekerheid over de betrouwbaarheid van de review, en kunnen verkopers en verhuurders ook zien of het om een relevante transactie voor hen gaat.

Verkopers en verhuurders kunnen op een kaart zien welke makelaars actief zijn in de buurt, en hun profielpagina's verkennen - denk aan LinkedIn voor vastgoedmakelaars. Pandeigenaars kunnen via HouseMatch ook nagaan welke makelaarskantoren in de buurt gelijkaardige panden hebben verkocht/verhuurd. HouseMatch maakt daarbij gebruik van zelf-ontwikkelde algoritmes die de historische portfolio's van zo veel mogelijk makelaars in de buurt analyseren. De matching score van een portfolio en een pand is enkel gebaseerd op publiek beschikbare panddata. Denk hierbij aan datapunten als:

 • Locatie
 • Transactietypes
 • Woningtypes
 • Pandtype
 • Pandgrootte
 • Vraagprijzen

Deze score kan geenszins worden “gekocht” door makelaars, of beïnvloed door andere factoren dan publiek beschikbare panddata.

Benieuwd wie binnenkort jouw huis kan verkopen?

Wij kunnen je daarmee helpen!

Check het hier