Welke 9 factoren beïnvloeden de waarde van mijn woning?

Welke 9 factoren beïnvloeden de waarde van mijn woning?

1 aug. 2023

Het verkopen van een pand en vervolgens het aankopen van een nieuwe thuis is een complex proces. En hoe tof het ook is om door droomhuizen te scrollen op allerhande immo-sites, uiteindelijk draait het om centen. Zowel bij het verkopen van jouw pand als bij het kopen van een nieuwe woning is het belangrijk om correct op de hoogte te zijn van de waarde van een eigendom. In deze blogpost onderzoeken we welke factoren nu juist een rol spelen op de vastgoedmarkt bij het bepalen van de waarde, waaronder enkele valkuilen die je best kan vermijden. Zo kan je correct geïnformeerd de vastgoedmarkt op.

Als je vooral wil weten hoe je zo snel mogelijk een correcte schatting op jouw eigen pand plakt, lees dan zeker ook deze blogpost die meer in detail ingaat op hoe je concreet de koe bij de horens vat. Heb je écht geen geduld? Dan kan je meteen aan de slag met onze gratis online schattingstool!

1. De aantrekkelijkheid van de locatie

Een van de belangrijkste factoren die de prijs van je woning beïnvloedt is de omgeving. Hoe is de verbinding richting belangrijke steden? Zijn er goede mogelijkheden qua openbaar vervoer? Is er een goed aanbod van scholen, winkels en sportfaciliteiten? Als een woning een positief antwoord biedt op deze vragen zal de waarde ongeveer 10% hoger liggen dan bij een identiek pand ver weg van dit soort voorzieningen. Dit is natuurlijk geen absolute regel: de afwezigheid van drukte, verkeer & lawaai en de nabijheid van open ruimte en natuur kunnen een grote troef zijn voor de juiste koper. Maar algemeen gezien is de nabijheid van allerhande faciliteiten een mooie bonus richting de prijs van een pand.

2. Stedelijke projecten in je stad of gemeente

Mooie vooruitzichten in je stad of gemeente qua infrastructuurontwikkelingen hebben uiteraard een positieve impact op de waarde. Denk aan de aanleg van een nieuwe tramlijn, buslijn of spoorwegverbinding. Je moet ook rekening houden met nieuwe fietspaden, de aanleg van groene gebieden of nieuwe scholen die automatisch een invloed zullen hebben op de waarde. Als potentiële kopers zien dat jouw pand in een dynamische en goed bestuurde gemeente of stad ligt, zullen ze meer willen betalen.

Om te weten te komen welke projecten er in jouw stad of gemeente op stapel liggen, kan je het lokale stadsontwikkelingsplan raadplegen, waarin alle projecten worden opgesomd. Hiervoor plan je best een bezoekje aan het lokale gemeentehuis, het is zeker de moeite waard.

3. Het economisch potentieel van de omgeving

Hoe meer een stad ondernemingen stimuleert om zich te vestigen, hoe meer de vraag naar lokaal vastgoed zal stijgen en bijgevolg ook de prijzen van de eigendommen! Dit is onder andere waarom panden in stedelijke kernen zoveel duurder zijn. Een korte wandeling door de winkelstraat- of zone van jouw stad of gemeente geeft een goede inschatting van deze factor. Denk zeker ook eens na over hoe het politiek zit in jouw gemeente op dit vlak.

Aan de andere kant van het spectrum staan de werkloosheidscijfers. Een omgeving met een hoge werkloosheid zal een negatieve impact hebben op de waarde van een woning. Werkloosheidsstatistieken lijken niet meteen toegankelijke materie voor de gemiddelde burger, maar gelukkig zijn de verschillende overheden van het land er sterk mee bezig. Voor een diepgaande waardebepaling van een woning zijn de cijfers voor jouw locatie vrij makkelijk online te raadplegen, mits een korte zoekopdracht via Google.

4. De conditie van het gebouw

Dit is een voor de hand liggende factor bij de waarde van jouw pand. Als de laatste renovatie plaatsvond in de vorige eeuw, er scheuren in de gevel zitten of een opmerkelijke vochtgeur hangt, krijgt de waarde van jouw pand automatisch een fikse dreun. Zelfs als er geen structurele problemen zoals vocht of scheuren aanwezig zijn, zullen kopers vaak afgeschrikt worden door panden die een aanzienlijke renovatie of modernisering nodig hebben.

Om de impact van deze factor correct in te schatten, neemt u best contact op met een professionele aannemer of met de beheerder van het appartementsgebouw om de mogelijke kosten van de werkzaamheden voor toekomstige kopers in te schatten. Pas indien nodig de vraagprijs van je pand aan met deze informatie om een lange periode van “Te koop” te voorkomen.

5. De specifieke kenmerken van uw eigendom

Het is belangrijk om alle voor- en nadelen van je pand te specificeren: de ligging (verdieping, gelijkvloers, straatkant, afstand tot rijweg), de oppervlakte, de indeling, de aangrenzende ruimten (parking, kelder, veranda, tuin, terras, balkon, kinderkamer,...), de gemeenschappelijke ruimten (binnenplaats, tuin) en de oriëntatie (zon, uitzicht),... En zoals vermeld in het vorige punt moet je zeker ook de nodige verbouwingen vermelden. Zo maak je het makkelijker voor de perfecte koper om jouw pand te vinden. Elk detail is belangrijk en heeft een impact op de waarde van de woning!

6. De nutsvoorzieningen en aanverwante kosten

Zelfs wanneer twee eigendommen dezelfde oppervlakte hebben en in dezelfde straat liggen, kan de prijs van nutsvoorzieningen sterk variëren tussen beide panden (soms zelf 3x zo hoog). Uiteraard heeft dit een impact op de aantrekkelijkheid en dus ook de waarde van een woning. In de stad, in een appartementsgebouw of in een gated community kan het hebben van een conciërge, beveiligingssystemen, een privé-zwembad, groene ruimten of ondergrondse parkeergarages de maandelijkse kosten voor een toekomstige koper verhogen.

7. De energie-efficiëntie van je woning

Energie is een steeds belangrijker item: bevoorradingsproblemen, internationale politieke spanningen en klimaatverandering zijn niet weg te denken uit het nieuws. Logischerwijs zijn dus ook kopers sterk bezig met de energieprestaties van hun nieuwe woning. Denk aan zonnepanelen, een moderne verwarmingsinstallatie, moderne isolatie, een warmtepomp,... Al deze zaken hebben een steeds grotere positieve impact op de waarde van jouw woning.

In Vlaanderen moet je als verkoper steeds een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Dit document informeert mogelijke kopers vooraf over de energiezuinigheid van de woning. Als verkoper ben je ook verplicht om in online en offline advertenties de energieprestatie van je woning te vermelden (van A+ tot F). Meer informatie over het EPC vind je op deze webpagina van de Vlaamse overheid. In Brussel en Wallonië bestaat er een vergelijkbaar certificaat, check hiervoor zeker de website van de relevante overheid.

8. Staar je niet blind op de aankoopprijs van je eigendom

We geven het toe, dit puntje gaat wat in tegen de logica van de opsomming. Maar omdat veel mensen hier in de fout gaan is het te belangrijk om links te laten liggen. Als koper betaalde je een bepaalde prijs voor je woning. Maar vaak is dit al wel even geleden en de huizenmarkt is steeds in verandering. De prijzen van toen zijn meestal niet meer representatief. Daarnaast zijn er ondertussen renovaties uitgevoerd, is er slijt op de woning dankzij dagelijks gebruik of heeft het pand schade opgelopen door bijvoorbeeld noodweer. Misschien zijn er projecten doorgevoerd in de omgeving die de buurt een boost gegeven hebben? Je hebt het ondertussen begrepen: de prijs per vierkante meter kan drastisch veranderen in de periode sinds de aankoop.

De aankoopprijs kan dus zeker dienen als vertrekpunt voor een waardeschatting, maar staar je er zeker niet blind op en breng, naast de evoluties op de vastgoedmarkt, zeker alle factoren uit deze lijst in rekening

9. Het emotionele aspect van jouw thuis

Het verkopen van een huis is een emotioneel gebeuren. Je hebt een deel van je leven doorgebracht binnen de muren van je woonst. Misschien heb je er kinderen grootgebracht of de eerste keer een thuis opgebouwd met je partner. Wanneer verkopers dus de waarde van hun woning schatten, speelt dit aspect mee in hun rekenoefening. Dit zorgt vaak voor een overschatting. Kopers zien een woning, niet jouw thuis. Ze zien een matig ruime woonkamer, niet de herinnering aan dat geweldige verjaardagsfeest. En ze zien vooral de veel te hoge prijs die vaak het resultaat is van het emotionele element. Probeer dus zo objectief mogelijk te zijn en jouw pand door de ogen van een koper te bekijken. Zo voorkom je dat je huis eindeloos te koop blijft staan.

Hoe bepaal je een correcte vraagprijs?

Rekening houden met al de bovenstaande factoren en een objectieve, correcte en optimale vraagprijs vastleggen is zeker geen simpele opdracht. Met een goede online schatting ben je al goed op weg, maar het is geen perfecte methode. Het kan daarom interessant zijn om daarna ook een professional onder de arm te nemen. Een vastgoedmakelaar heeft de nodige kennis en ervaring om de juiste prijs te bepalen. Daarnaast biedt een makelaar ook een hoop andere voordelen, die de verkoop van jouw pand zo vlot als mogelijk maken. Bij HouseMatch zijn we expert in alles vastgoedmakelaar, bekijk dus zeker deze pagina op onze website om te ontdekken welke voordelen een vastgoedmakelaar met zich meebrengt. Daarnaast hebben we ook een volledig uitgewerkt stappenplan om je woning te verkopen.

Da’s graag gedaan! 🤝