8 apr 2025
Waarom zou je je huis verkopen via de notaris?
Sta je op het punt om je woning te verkopen? Dan volgt al snel de vraag hoe je dat nu precies gaat doen. Verkoop je je huis via de notaris, neem je de verkoop zelf in handen, of verloopt alles via een vastgoedmakelaar? Ongeveer 15% van de Belgen* kiest voor de notaris als centraal aanspreekpunt bij de verkoop van hun woning. Vaak gebeurt dat vanwege de transparante kostenstructuur en aanpak, maar ook om de juridische zekerheid die een notariële verkoop biedt.
In dit artikel leggen we uit:
wat de rol van de notaris bij de verkoop van een huis precies inhoudt;
wat het verschil is tussen je huis verkopen via een notaris en een makelaar;
welke verkoopmethodes je kunt kiezen als je met een notaris in zee gaat;
wat de gemiddelde notariskosten zijn voor de verkoop van je huis.
Wat betekent het om je huis te verkopen via de notaris?
In België heb je als verkoper drie opties: je kunt je huis verkopen uit eigen hand, met tussenkomst van een erkend vastgoedmakelaar of via een notaris. De meeste notarissen kun je namelijk inschakelen voor een volledige verkoopbegeleiding.
Als je je huis verkoopt via de notaris, dan regelt hij of zij de volledige verkoop, inclusief:
De schatting van je woning
De publicatie van je zoekertje, zowel online als offline
Het bundelen van alle verplichte documenten bij de verkoop van een woning, zoals een bodemattest, EPC-verslag, postinterventiedossier, enz.
Begeleiding bij bezichtigingen en biedingen
Juridische en administratieve opvolging
En natuurlijk het opmaken van het compromis en de notariële akte bij een effectieve verkoop
Je hebt dus van begin tot einde één aanspreekpunt voor de verkoop van je huis of appartement.
Openbare verkoop of verkoop uit de hand via de notaris
Wie een huis verkoopt via de notaris, kan kiezen uit twee verkoopmethodes: verkoop uit de hand of verkoop per opbod (openbare verkoop).
Verkoop uit de hand via de notaris
Dit is de eenvoudigste optie. Je bepaalt samen met de notaris een vraagprijs voor je huis of appartement en kandidaat-kopers kunnen vervolgens een bod uitbrengen. Jij beslist zelf of je dat bod aanvaardt. Net als bij een verkoop uit eigen hand of via een makelaar bepaal je dus aan wie je je woning verkoopt en aan welke prijs.
Openbare verkoop – per opbod
Je kunt er ook voor kiezen om je huis te verkopen via opbod. Dit gebeurt meestal via de website Biddit – de online tegenhanger van de ‘oldskool’ openbare verkoop. Potentiële kopers krijgen meestal enkele weken tijd om je pand te bezichtigen en kunnen dan gedurende 8 dagen opbieden tegen elkaar.
Vooraf bespreken jij en je notaris de instelprijs of startprijs voor de biedingen. Jullie bepalen ook wat je laagste verkoopprijs is. Je bent via de openbare verkoop op Biddit immers niet verplicht om het hoogste bod te aanvaarden. Bieden er verschillende kandidaat-kopers boven je minimumprijs, dan wint het hoogste bod sowieso. Je kunt dus zelf niet kiezen aan wie je verkoopt.
Opgelet: in tegenstelling tot een vastgoedmakelaar geldt bij Biddit geen ‘no cure, no pay’. Je betaalt dus wel degelijk de kosten voor je zoekertje, zelfs als je huis niet verkocht raakt via het platform.
Wanneer is het interessant om je woning via een openbare verkoop te verkopen?
Bij een openbare verkoop via de notaris kun je erop rekenen dat je je huis verkoopt voor een marktconforme prijs. Je krijgt immers de prijs die kandidaat-kopers bereid zijn te geven.
Biedingen via Biddit zijn ook bindend: een koper kan zich dus niet zomaar terugtrekken.
Een ander voordeel is dat het hele verkoopproces vrij kort is. Zodra je het hoogste bod aanvaardt, moet de koper binnen een termijn van 5 dagen alle aankoopkosten voldoen aan je notaris. En de akte moet binnen de 6 weken verleden worden. Als verkoper zie je je geld dus erg snel!
Good to know: kopers kunnen op Biddit geen opschortende voorwaarden aan hun bod toevoegen. Ze moeten dus zeker zijn dat ze genoeg geld hebben (of kunnen lenen) om je huis te kopen. Het is aan je notaris om uit te zoeken of dat ook daadwerkelijk het geval is voordat hij of zij een bod aanvaardt.
Openbare verkoop bij scheiding
Er is jammer genoeg nog een situatie waarin een openbare verkoop via de notaris een reële mogelijkheid is. Als jullie het bij een scheiding niet eens raken over het huis – bijvoorbeeld omdat één partner het huis niet wil verkopen of net omdat jullie allebei in de woning willen blijven – dan kan de rechtbank een notaris aanstellen om jullie te begeleiden. Als er echt geen andere oplossing is, zal de notaris jullie gezinswoning via openbare verkoop te koop zetten. Zit jij in dit lastige parket, dan geven we hier aan wat je opties zijn voor de verkoop van je huis bij de scheiding.
Wat zijn je kosten wanneer je je huis verkoopt via de notaris?
De hamvraag is natuurlijk hoeveel de notariskosten bedragen als je je huis via de notaris verkoopt. Maar op deze vraag is er jammer genoeg geen eenduidig antwoord. De notariskosten hangen immers af van de manier waarop je je woning verkoopt.
Als je je huis of appartement uit de hand verkoopt via de notaris, dan betaal je het ereloon – de wettelijk vastgelegde vergoeding van de notaris voor de geleverde diensten. Dat ligt meestal rond 1% van de verkoopprijs. Deze percentages zijn wettelijk bepaald en dus voor alle notarissen hetzelfde. Opgelet, want je notaris kan ook extra kosten aanrekenen voor zaken als de waardebepaling van je huis, het schrappen van je oude hypotheek, professionele foto’s van je woning, enz.
Verkoop je je pand via openbare verkoop, dan kunnen je kosten variëren, afhankelijk van hoeveel publiciteit je wilt maken en hoeveel kijkmomenten je wilt organiseren. Daarom is het niet mogelijk om hier een vast bedrag op te kleven.
De bottom line? Vraag op voorhand na bij je notaris hoeveel notariskosten je ongeveer moet betalen als je je huis via zijn of haar notariële kantoor zou verkopen. En neem zeker een kijkje naar het algemene overzicht van de kosten bij de verkoop van een woning.
Je huis verkopen via een notaris of een makelaar: de verschillen
Twijfel je of je je huis best verkoopt via een vastgoedmakelaar of via de notaris? Dan kan de onderstaande vergelijkende tabel misschien raad brengen.
Toch speelt bij de verkoop van een woning ook je ‘gevoel’ een rol. Misschien heb jij al een goeie vertrouwensband met je notaris, bijvoorbeeld omdat die een vorige woning verkocht, een zorgvolmacht regelde of een erfenis afhandelde. Of misschien heb je een goede klik met een vastgoedmakelaar die je woning kwam schatten en veel ervaring heeft met vastgoed in je buurt. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden voordat je een beslissing neemt.
Verkoop via notaris | Verkoop via makelaar | |
Kostenstructuur | Vaste, wettelijk vastgelegde kosten, meestal tussen 0,5% en 1% van de verkoopprijs, excl. 21% btw | Commissiepercentage, meestal ongeveer 3% van de verkoopprijs, excl. 21% btw |
Verkoopmethodes | Verkoop uit de hand of per opbod via openbare verkoop (Biddit) | Traditionele verkoop of met biedingen onder gesloten omslag |
Schatting van de verkoopprijs | Vaak inbegrepen in de totaalprijs | Vaak inbegrepen in de totaalprijs |
Publiciteit | Via notaris.be, in de krant, of via Biddit.be, afhankelijk van de verkoopmethode | Via de etalage en het bestaande klantennetwerk van het vastgoedkantoor, maar ook in tijdschriften en/of kranten, op sociale media en zoekertjes op onlineplatformen als Immoweb, Zimmo, enz. |
Juridische zekerheid | 100%, een notaris is een juridische expert | De juridische afhandeling van de verkoop verloopt sowieso verplicht via een notaris |
Flexibiliteit | Onderhandelingsruimte is mogelijk bij verkoop uit de hand, niet bij openbare verkoop | Onderhandelingsruimte is altijd mogelijk |
Je huis verkopen via de notaris of toch maar niet?
Een beslissing zoals deze is zelden zwart-wit. Of de notaris de beste keuze is voor de verkoop van je woning, hangt echt volledig af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Wil je een juridisch sluitende verkoop met duidelijke kosten – die vaak iets lager zijn dan die van een vastgoedmakelaar, dan kun je zeker overwegen om je huis te verkopen via de notaris. De verkoop kan ook erg snel rond zijn als je kiest voor een openbare verkoop (en uiteraard op voorwaarde dat je huis goed in de markt ligt).
Verkoop je je pand liever met een commerciële insteek? De ervaring en het netwerk van een goede vastgoedmakelaar is van onschatbare waarde voor een vlotte verkoop. Bovendien voert de makelaar hoofdzakelijk dezelfde taken uit als de notaris, met uitzondering van het opmaken van de notariële akte en de juridische afhandeling van de verkoop.
*Bron: notaris.be