Hoe herken je een goede makelaar?
Hoe herken je een goede makelaar?

Hoe herken je een goede vastgoedmakelaar?

Hoe herken je een goede vastgoedmakelaar?

7 sep. 2023

Je vastgoedmakelaar is jouw gids doorheen het hele verkoopproces. Als expert neemt de makelaar een aantal belangrijke taken op zich. De vraagprijs bepalen, alle verplichte documenten voor het verkoopdossier verzamelen en kijkmomenten organiseren - de expertise en kwaliteit van de makelaar heeft een grote impact op het succes van jouw verkoop. Daarom ga je best niet met de eerst de beste in zee. Maar hoe herken je een geschikte makelaar?

Schiet je liever meteen in actie? Gebruik dan onze gratis online tool om snel en makkelijk alle immokantoren in je buurt te vergelijken. Of bekijk meteen de top 5 best beoordeelde makelaars in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Brugge - gebaseerd op geverifieerde reviews!

1. Certificatie van de makelaar

Check als allereerste stap steeds of een makelaar een officieel erkenningsnummer van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars heeft. Zo ben je zeker dat hij/zij een opleiding gevolgd heeft en verzekerd is. Niet zeker? Alle erkende makelaars en immokantoren zijn terug te vinden op de website van het BIV.

2. Specifieke expertise van de makelaar

Elke individuele makelaar heeft een expertiseveld. Sommige immokantoren hebben veel ervaring met bedrijfspanden, andere kennen de markt voor villa’s als hun broekzak. Hun kennis is ongetwijfeld groot, maar niet bijzonder relevant voor het verkopen van jouw rijwoning. Check dus steeds de gerealiseerde projecten op de website en social media van de makelaar. Heeft de makelaar ervaring met panden zoals het jouwe?

3. Lokale kennis van de makelaar

Een makelaar die je buurt kent, zal weten wat wel en niet werkt in jouw omgeving. Wat maakt jouw huis uniek en aantrekkelijk in de buurt? Welke troeven kan je best uitspelen? Wat zijn de mindere kanten aan de omgeving die je best niet in de spotlight zet? Het belangrijkste punt: hij/zij kent de prijzen in jouw regio en kan zo een optimale vraagprijs bepalen.

4. Manier van werken van de makelaar

Niet alle makelaars werken op dezelfde manier. Sommige houden het klassiek: etalage, uithangbord en een zoekertjessite. Andere gaan moderner met social media campagnes, drone video’s of video-tours. Sommige makelaars hebben ook een team van extra specialisten die je, al dan niet tegen betaling, kan inschakelen voor jouw verkoop. Vastgoedfotografen, interieurstylisten, 3D designers - het kan allemaal tegenwoordig. Je kiest natuurlijk zelf in hoeverre je mee wil gaan met al die moderne snufjes, maar we raden toch aan om voor de toekomst te kiezen.

5. Het prijskaartje van de makelaar

Het is misschien verrassend dat dit niet eerder aan bod kwam. In feite is het verschil in commissie tussen verschillende makelaars niet echt opmerkelijk. De kost valt bijna altijd tussen 2% en 5% van de verkoopprijs. Het grootste verschil in prijs zal vaak afhangen van optionele extra diensten zoals hierboven vermeld. Het is dus zeker niet aan te raden om simpelweg voor de laagste commissie te gaan. In het artikel "wat kost een vastgoedmakelaar" bekijken we in detail de prijsberekening, de verschillende formules en waarom de commissie minder belangrijk is dan je zou denken.

6. Communicatie en nazorg van de makelaar

Informatie is essentieel tijdens het verkoopproces. Vraag op voorhand wanneer en hoeveel de makelaar zal communiceren over jouw pand. Geeft hij/zij updates over de zoekertjes en eventuele social media? Wanneer krijg je een overzicht van geïnteresseerden? Hoe goed is de makelaar bereikbaar voor vragen?

Een kwalitatieve makelaar staat klaar doorheen het hele proces. Vraag zeker hoe sterk hij/zij betrokken zal zijn bij alle administratieve zaken en in hoeverre je op hulp en advies kan rekenen. Biedt de makelaar ook diensten nadat de akte ondertekend is?

7. Reviews van klanten

Hoe kan je op een betrouwbare manier checken of alle bovenstaande diensten effectief correct uitgevoerd worden? Niets zegt meer over de kwaliteit van een makelaar dan de ervaringen van echte klanten. Met onze Matchmaker vind je super snel de beste makelaars in de buurt op basis van hun review-score. Of bekijk meteen de top 10 best beoordeelde makelaars in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Brugge - gebaseerd op geverifieerde reviews van echte klanten!