29 aug. 2023
Voor sommige uitdagingen is het inschakelen van een professional de beste oplossing. Met een vastgoedmakelaar haal je het maximum uit de verkoop van je woning: sneller, gemakkelijker en aan een hogere prijs. Klinkt goed, maar wat kost dat?
Hoeveel mag een makelaar vragen?
Zolang de woning niet verkocht is, kost een makelaar je 0 euro. Je bent enkel een vergoeding verschuldigd wanneer de makelaar er in slaagt een succesvolle verkoop te organiseren. Zolang er geen verkoop is, kosten de diensten van de makelaar jou niets.
Voor het succesvol verkopen van je woning mag een vastgoedmakelaar aanrekenen wat hij/zij wil. Er is wel een wettelijke verplichting om alle kosten op voorhand duidelijk te maken. Traditioneel gezien valt de kost ergens tussen 2% en 5% van de verkoopprijs. Sommige makelaars werken ook met extra betalende diensten die je kan bestellen, zoals drone video’s, video-rondleidingen of professionele styling. Ook gemengde formules komen voor, waar je bijvoorbeeld 4% betaalt op de eerste 150.000 euro en 1,5% per elke extra schijf van 15.000 euro.
Het kan dus de moeite waard zijn om wat rond te kijken en te vergelijken, maar staar je zeker niet blind op de commissie. Het is veel belangrijker om een kwalitatieve makelaar te vinden. Wanneer je woning 70.000 euro meer opbrengt, betekent dit voor de makelaar amper 2.000 euro extra inkomsten - voor waarschijnlijk heel wat extra tijd en moeite. Het is dus essentieel om samen te werken met een gepassioneerde professional met een goede reputatie. Ontdek meteen de top 5 best beoordeelde makelaars in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Brugge - gebaseerd op échte reviews van échte klanten! Of gebruik onze gratis online tool om snel en makkelijk reviews bekijken van alle makelaars in je buurt.
Kan je de samenwerking zomaar beëindigen?
Ja, dat kan! Als je binnen de 7 dagen na de ondertekening van het contract van mening verandert, kost dit je niks. Heb je dit contract ondertekent buiten het kantoor van de makelaar, bij jou thuis bijvoorbeeld, dan heb je zelfs 14 dagen de tijd om je te bedenken. In beide gevallen is de makelaar wettelijk verplicht om je hierover te informeren wanneer dat relevant is.
Een samenwerking met een makelaar duurt standaard 6 maanden. Wil je vroeger stoppen, dan moet je een opzegvergoeding betalen van maximum 50% van de voorziene commissie. Soms bevat het contract een clausule van stilzwijgende verlenging. Dit betekent dat de overeenkomst met de vastgoedmakelaar automatisch wordt verlengd na het verstrijken van de overeengekomen duur, als de klant niet heeft opgezegd. Je hebt in dit geval steeds de optie om op te zeggen met een opzegtermijn van één maand, zonder dat je een opzegvergoeding verschuldigd bent.