Hoe verhoog je makkelijk de waarde van je huis?

Hoe verhoog je makkelijk de waarde van je huis?

28 jul. 2023

Wanneer je denkt aan verkopen of het laten uitvoeren van een schatting, dan hoop je uiteraard op een mooi bedrag. We kunnen natuurlijk niet toveren, maar we hebben wel een aantal tips en tricks waarmee je een schatting of verkoop hoger kan doen uitvallen.

Denk je ook al aan de volgende stap: het effectief schatten van de waarde? Dan raden we graag ons artikel over het maken van zo’n schatting aan. Steek je liever meteen de handen uit de mouwen? Dan kan je snel aan de slag met onze gratis online schattingstool. Binnen 2 minuten heb je een accuraat bedrag op je scherm!

1. Neem je woning grondig onder handen

Elke keer dat een schatter of potentiële koper gebarstte tegels en afgebladderde verf ziet, verliest je pand aan waarde. Daarnaast kijken de meeste huizenjagers op tegen veel of grote renovatiewerken. Het is dus aan te raden om je woning een diepgaande opknapbeurt te geven voordat je aan verkopen of schatten begint. Geef vuile muren een nieuwe laag verf, herstel kapotte plinten en zorg dat alle vloeren goed in orde zijn. Denk zeker ook aan de electriciteits- en watersystemen! Indien je recent grotere renovaties of herstellingen hebt uitgevoerd, leg je hiervan best een overzicht voor aan bezoekers of schatters. Een woning die recent substantieel vernieuwd werd, is uiteraard meer waard.

2. Investeer in een energiezuinig pand

Hoe energiezuinig een woning is, heeft al langer een invloed op de waarde. In tijden van klimaatverandering en historisch hoge energieprijzen is de zuinigheid van een pand nog belangrijker geworden. Bekijk dus zeker waar je extra energie kan besparen. Is de woning voldoende geïsoleerd? Is je verwarmingsketel niet verouderd? Hoe zit het met de apparatuur in de keuken? Zorg minstens voor goede, moderne dakisolatie en dubbel glas in heel de woning.

De EPC-score heeft een rechtstreekse impact op de waarde en veel investeringen betalen zichzelf terug via de verkoopprijs. Hoe dat exact zit en welke ingrepen de moeite zijn, leggen we uit in dit artikel.

3. Doe aan home staging

Home staging of vastgoedstyling betekent simpelweg dat je je woning met een beperkt bedrag en zonder grote renovaties opfrist, zodat het een nieuwe en gezellige uitstraling krijgt. Een professionele schatter zal zich hier niet meteen door laten beïnvloeden (beweren ze zelf), maar op potentiële kopers heeft het zeker en vast een impact. Onbewust zullen ze de waarde van je woning hoger inschatten als je correct aan home staging doet.

  • Poets je woning van boven tot onder en zorg dat het overal lekker fris ruikt. Verplaats vuilnisbakken tijdelijk uit het zicht van de bezoekers.

  • Verwijder alle persoonlijke ornamenten: familiefoto’s, speelgoed, tandenborstels, douchegel en je uitzonderlijke verzameling antieke teddyberen berg je best op. Het resultaat is een neutrale look waar bezoekers zich op kunnen projecteren. Als ze zichzelf i.p.v. jouw gezin in het huis kunnen zien wonen, is de kans op succes groter.

  • Zorg voor balans in de ruimtes. Het is belangrijk dat bezoekers zich makkelijk doorheen het huis kunnen verplaatsen. Da’s moeilijk wanneer je woning boordevol meubels, planten en allerhande decoratie staat. Daarnaast krijgen potentiële kopers geen goed beeld van de beschikbare ruimte.
    De andere kant van het spectrum is ook niet ideaal. Een kale witte kamer vertelt bijzonder weinig. In dat geval voeg je best enkele meubels en wat groen toe. Dit geeft bezoekers context om de beschikbare ruimte te beoordelen. Wees kritisch en probeer zo goed als mogelijk de balans te vinden in alle ruimtes van je woning.

  • Zorg dat je huisdier niet aanwezig is tijdens bezoeken en berg alle speelgoed, slaapmanden en drinkbakjes op. Lang niet iedereen is fan van dieren en een allergische reactie zorgt niet voor de beste herinnering aan een woning.

  • Zorg overal voor voldoende licht. Natuurlijk licht is altijd het beste, dus was je ramen en gooi de gordijnen open. Om deze reden is het ook aan te raden woningbezoeken indien mogelijk overdag in te plannen. Zorg in kamers zonder ramen voor aangename verlichting. Geen witte buislampen of oude gloeilampen dus!

  • Indien je een tuin hebt, geef je deze best een grondige snoei- en opfrisbeurt.

4. Maak je huis uniek en benadruk dit aspect

Het loont de moeite om wat simpele economische theorie onder de arm te nemen. Schaarste betekent hogere waarde. Deze regel geldt voor quasi alle producten en dus ook voor woningen. Zorg er dus voor dat jouw huis iets biedt dat zeldzaam is in je omgeving. Woon je in een straat met eerder bescheiden woningen? Tover dan je zolder om tot extra slaapkamer! Woon je naast een drukke verkeersader? Investeer dan in een tuin met dikke begroeiing en creëer een oase van rust. Is er weinig parkeerplaats in je buurt? Bouw dan een deel van je voortuin om tot oprit of carport.

Welk aspect je juist kan uitdiepen hangt af van de eigenschappen van jouw woning en de buurt waarin het pand zich bevindt. Vergeet ook zeker niet om de unieke meerwaarde van je woning uit te spelen richting bezoekers en schatters.

Ready for action? Doe een gratis online schatting!

Als je alle tips en tricks uit dit artikel hebt afgevinkt, ben je helemaal klaar om het maximale aan schatting en/of verkoopsprijs binnen te halen.

Wij hebben er alvast alle vertrouwen in! 🤝