Wat is de impact van de EPC-score op de verkoopprijs van mijn woning?

Wat is de impact van de EPC-score op de verkoopprijs van mijn woning?

2 aug. 2023

Met de opmars van de klimaatverandering en de hoge prijzen op de energiemarkt wordt spaarzaam en bewust omgaan met energie steeds belangrijker. Zowel uit ecologische overwegingen als vanuit financieel standpunt zijn energiezuinige en groene woningen erg in trek op de vastgoedmarkt. Maar wat zijn die EPC-score en labels nu exact? Wat is de invloed van de EPC-score op de waarde van mijn woning en welke investeringen brengen het meeste op bij de verkoop? En is het altijd de moeite waard investeringen te doen richting een betere score voordat ik verkoop?

Wat zijn de EPC-score en bijhorende labels?

Om mensen te motiveren hun woning zo energiezuinig als mogelijk te maken én kopers op een transparante manier te informeren over de duurzaamheid van een pand, heeft de overheid het energieprestatiecertificaat in het leven geroepen. Het certificaat is 10 jaar geldig, moet verplicht aan de verkoopakte toegevoegd worden en bevat informatie & aanbevelingen over de energiezuinigheid van de woning. Ook bij verbouwingen moet de eigenaar over zo’n certificaat beschikken. Enkel erkende experten mogen het document uitreiken.

Daarnaast bevat het ook een EPC-score. Deze waarde, uitgedrukt in kWh/m² per jaar, geeft in 1 cijfer aan hoe energiezuinig een woning is: hoe lager de score, hoe zuiniger het huis en hoe lager de energiefactuur. Sinds 2019 wordt op de EPC-score ook een label geplakt dat in één oogopslag makkelijk te interpreteren en vergelijken is: van F tot A+.

Het energielabel met de overeenkomstige EPC-scores

Wat is de invloed op de waarde van mijn woning?

Wie een energiezuinige woning koopt, moet zelf geen werken meer uitvoeren om aan alle regels van de overheid te voldoen. Bovendien worden deze regels ook steeds strenger. Daarnaast staat een betere EPC-score voor een lager energieverbruik en dus lagere vaste kosten. Ook het mentale aspect speelt zeker mee: zonnepanelen tonen duidelijk dat de eigenaar van een woning met het klimaat begaan is en mensen voelen zich beter in hun thuis wanneer ze weten dat ze een steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Het vereist dus geen diepgaande analyse om aan te voelen dat een woning met een betere EPC-score meer waard is dan een vergelijkbaar pand dat minder duurzaam is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat huizen met de hoogste EPC-scores tot 11% duurder verkocht worden op de vastgoedmarkt. Wanneer het om appartementen gaat is de situatie anders: de EPC-score speelt hier nauwelijks een rol bij de verkoopprijs. De huurprijs van een appartement gaat dan weer wel aanzienlijk omhoog bij een betere EPC-score.

Welke investeringen hebben de grootste impact?

  • Uit cijfers blijkt dat woningen met goede dakisolatie ongeveer 5% duurder verkocht worden op de markt. Het is dus absoluut de moeite om hier een investering te doen als je dak niet over moderne isolatie beschikt. Dakisolatie wordt door EPC-deskundigen gezien als de allereerste stap wanneer het gaat om het verbeteren van de score van een woning.

  • Ook het isoleren van spouwmuren is de moeite waard. Het isoleren van muren haalt de EPC-score van je woning met 10% naar beneden (en hoe lager hoe beter). Da’s een serieuze sprong en zeker het overwegen waard. Deze groene ingreep is natuurlijk veel minder zichtbaar dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Zet het dus zeker goed in de spotlight wanneer je je huis online adverteert of een inkijkmoment organiseert!

  • Een derde goede investering is de overgang van enkel naar dubbel glas. Ramen zijn natuurlijk een zeer zichtbaar onderdeel van een woning en iets waar potentiële kopers bijna altijd naar kijken. De verkoopprijs van panden met dubbele beglazing ligt ongeveer 8% hoger dan die van vergelijkbare woningen met enkel glas.

Brengt investeren in een betere EPC-score altijd op?

Algemeen genomen betaalt een investeringen in het verbeteren van de EPC-score zichzelf terug via een hogere verkoopprijs, zeker wanneer ze een sprong naar een beter EPC-label tot gevolg hebben. Een sprong van een label E naar D zal ook meer opbrengen dan een renovatie die je woning van C naar B brengt. Dit omdat het verbeteren van een reeds zuinige woning steeds hogere kosten met zich meebrengt. Dit is ook waarom de positieve trend stopt bij label B. Een pand met dit label is al een uitermate duurzame en zeer zuinige woning. De investeringen die nodig zijn om de woning naar het niveau van een label A of zelfs A+ te brengen zijn zo hoog dat ze bijna nooit te recupereren zijn via de hogere verkoopprijs.