Welke kosten heb je bij een verkoop van een woning?

Welke kosten heb je bij een verkoop van een woning?

2 aug. 2023

Bij het verkopen van een woning denk je natuurlijk aan een hoop geld die op je bankrekening terechtkomt. Maar een huis verkopen kost (jammer genoeg) ook geld. Welke kosten mag je verwachten tijdens het verkoopproces? We hebben ze voor jou opgezocht en opgesomd.

1. Opknapkosten

Voordat je je woning op de huizenmarkt gooit, is het aangeraden om op z’n minst een grondige opknapbeurt door te voeren. Vervang dus die gebroken tegels en schilder de vuile muren! Is de elektriciteit nog in orde? Naast dergelijke reparaties en updates, zijn er een hele hoop investeringen die zichzelf terugbetalen via een hogere verkoopprijs. Met welke investeringen je de waarde van je huis kan verhogen, bespreken we in detail in dit artikel. Denk ook aan de zuinigheid van je woning. De EPC-score heeft namelijk een impact op de prijs. Hoe dit exact zit en welke investeringen in energie en zuinigheid de moeite zijn voor verkoop, lees je hier.

2. Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het kwam in het vorige punt al aan bod: het energieprestatiecertificaat. Dit verplicht onderdeel van het verkoopdossier brengt de energieprestatie van jouw woning in kaart. Zo weet de koper exact waar hij aan begint op vlak van maandelijkse kosten en klimaatimpact. Het certificaat mag enkel door erkende firma’s uitgevaardigd worden. Deze firma’s werken uiteraard niet gratis. De kostprijs schommelt afhankelijk van de grootte van het gebouw, maar reken op een prijskaartje van 400 - 900 euro.

3. Meerwaardebelasting

Is de aankoop van de te verkopen woning minder dan 5 jaar geleden? In dat geval heb je pech en moet je een meerwaardebelasting betalen. De te betalen som bedraagt 16,5% van de meerwaarde (verkoopprijs - aankoopsom) van het verkochte pand.

4. Vastgoedmakelaar

Een vastgoedmakelaar brengt een hele hoop voordelen met zich mee. Op vlak van papierwerk, marketing, rondleidingen, expertise en advies is een zo’n expert goud waard. Beroep doen op de diensten van een makelaarskantoor brengt echter ook een kost met zich mee. Reken op 3 - 6% van de verkoopprijs. Wanneer je een openbare verkoop doet, kan dit oplopen tot ongeveer 13%. In ruil voor deze kost hoef je je dan weer niet bezig te houden met zoekertjes, administratie, verkoopdossier, bezoekmomenten,... Een makelaar zorg algemeen genomen voor een snellere verkoop, aan een gemiddeld hogere prijs, dan wanneer je als eigenaar op eigen houtje verkoopt.

5. Notaris

Aan het verkopen van een woning komt ook steeds een notaris te pas. In tegenstelling tot een vastgoedmakelaar is dit bij wet verplicht. Welke kosten brengt een notaris exact met zich mee?

  • Registratiekosten
    Dit is een belasting die je standaard moet betalen bij de verkoop van een pand of grond. Dit bedraagt in Vlaanderen 6% van de waarde, in Wallonië en Brussel 12,5%.

  • Honorarium
    Dit is de wettelijk vastgelegde vergoeding van de notaris voor de geleverde diensten. Het gaat om een percentage van de verkoopprijs dat daalt wanneer de verkoopprijs stijgt. Als richtlijn: bij een prijs van 250 000 euro, bedraagt het honorarium 0,9%. Omdat deze percentages bij wet vastgelegd zijn, hoef je niet aan notaris-shoppen te doen en kan je gewoon informeren naar het honorarium.

6. Handlichting hypotheek

Wanneer je een woonkrediet afsluit, hoort daar een hypotheek van ongeveer 30 jaar bij. Wanneer je echter opnieuw verkoopt binnen die periode, moet je verplicht een ‘handlichting van de hypotheek’ betalen. Dit is een notariële akte waarbij de bank die je lening verschafte, afstand doet van zijn waarborg op het pand. In het kort: de kost van zo’n handlichting bedraagt ongeveer 0,8% van het volledige ontleende bedrag en moet betaald worden aan de bank waar je het woonkrediet afsloot.

Indien je je woning verkoopt omdat je een nieuwe woonplaats gekocht hebt én leen je hiervoor bij dezelfde bank? Dan kan de hele operatie versimpeld worden door aan te vragen om het krediet over te zetten van je oude woning naar de nieuwe.

7. Wederbeleggingskosten

Is de hypothecaire lening die je aanging voor aankoop van de te verkopen woning nog niet volledig afbetaald? Dan zal je naast het nog te betalen bedrag ook wederbeleggingskosten moeten betalen. Dit bedrag bedraagt tussen de 3 en 6 maanden intrest.

“Let op, verkopen kost ook geld!”

Het is ondertussen duidelijk: verkopen kan ook aardig wat geld kosten. Het is belangrijk om dus ook op dat vlak goed voorbereid te zijn voordat je de bal aan het rollen brengt. Als je al de bovenstaande elementen hebt nagekeken en afgevinkt, mag je gerust zijn dat je niet voor onaangename financiële verrassingen zal komen te staan bij het verkopen van je pand. We wensen je alvast veel succes bij de verkoop