Ben ik verplicht mijn slechte EPC-score te verbeteren?

Ben ik verplicht mijn slechte EPC-score te verbeteren?

22 aug. 2023

Een energieverslindende woning is slecht voor planeet en portemonnee. Daarom is er sinds begin 2023 een wettelijke renovatieplicht voor eigenaars van een woning met een EPC-score F of E. Over welke huizen en appartementen gaat het exact? Wat zijn je rechten en plichten? En aan wat kan je je verwachten indien je deze wet negeert?

Wat is een EPC-label?

Het energieprestatiecertificaat is ondertussen al even in gebruik. Een korte opfrisser: in dit certificaat staat beschreven hoe spaarzaam jouw woning is op vlak van energie. Het gaat hier dus over isolatie, ramen, verwarming, zonnepanelen... Alle elementen die het verbruik van je woning positief of negatief beïnvloeden staan in dit document. Op basis van al deze informatie krijgt je pand ook een label, gaande van A+ tot F. Dit geeft potentiële kopers een handige samenvatting van de zuinigheid van de woning.

Wanneer je wil verkopen is het EPC een verplicht onderdeel van het verkoopdossier. Wanneer je je woning adverteert moet het energielabel verplicht meegegeven worden. Lees zeker ook ons artikel over EPC-scores en wat ze betekenen voor jouw (nieuwe) huis voor meer informatie.

Wat zijn je plichten?

Ben je de huidige eigenaar van een woning met EPC-score E of F, dan ben je wettelijk verplicht om te verbouwen en investeren tot je minstens een score D haalt. Je hebt hier tot 2030 de tijd voor. Voor nieuwe eigenaars is de deadline flexibel. Koop je een woning met een zeer slechte EPC-score, dan heb je 5 jaar om het niveau op te krikken. Met zo’n energieverslindende woning is er zonder twijfel een hele reeks aan mogelijke verbeteringen en kan je eigenlijk niks fout doen op vlak van investeringen. De meest voor de hand liggende elementen zijn isolatie, glas en verwarmingsketel.

Wat zijn je rechten?

Investeren in energiezuinige renovaties kan best duur zijn, zeker als je woning van niveau E of F komt. De kans is groot dat je op quasi alle vlakken serieus wat geld zal moeten investeren. Om dit wat verteerbaarder te maken, zijn er vanuit de verschillende overheden een reeks financiële steunmaatregelen opgezet.

Eigenaars die er voor kiezen om een bestaande woning te renoveren, zeker als het gaat om energie-efficientie, kunnen een aanzienlijke VerbouwPremie aanvragen bij de Vlaamse Overheid. In Brussel is er een gelijkaardig system. Voor Vlaamse eigenaars is er ook een specifieke premie beschikbaar voor de aankoop van zonnepanelen. Dit bedrag kan je aanvragen nadat de panelen gelegd zijn en binnen de drie maanden na de eerste ingebruikname. Dit doe je via de website van Fluvius. Omdat je bezig bent met het opkrikken van je barslechte EPC-score, heb je recht op een extra premie. Na de renovatie moet je uiteraard wel een nieuwe label aanvragen. Ook deze premie gebeurt via Fluvius.

Naast premies kan je in Vlaanderen ook een VerbouwLening aanvragen. Dit bedrag kan serieus oplopen: tot 60 000 euro voor renovaties in de energiezuinigheid van het pand.

Wat zijn de straffen?

Heb je na het verlopen van de deadline voor jouw woning nog steeds een bloedrode (of zelfs geen) EPC-score, dan loop je het risico op een aanzienlijke boete. Dit bedrag ligt ergens tussen 500 en 200 000 euro! Daarnaast ben je, zelfs na het betalen van de boete, nog steeds verplicht je EPC-score te verbeteren. Je krijgt een nieuwe deadline voorgeschoteld en riskeert dus opnieuw een boete. Daarnaast betaal je je ook jaren aan een stuk blauw aan torenhoge energiekosten met zo’n energieverslindende woning. Maak er dus zeker snel werk van!