Hoe bereid ik mijn huis voor op verkoop?

Hoe bereid ik mijn huis voor op verkoop?

6 sep. 2023

Het verkopen van je huis of appartement is een spannende en belangrijke gebeurtenis. Er komt ook een heleboel bij kijken: de waarde evalueren, een objectieve schatting maken, een verkoopdossier opbouwen en kopers bereiken. Daarom kiezen veel mensen om met een vastgoedmakelaar te werken. Maar hoeveel kost dat?

Nadat je op al die vragen een antwoord hebt gevonden, is het tijd om je huis effectief klaar te maken voor potentiële kopers. Dat klinkt makkelijk, maar het is een echte kunstvorm. Met de volgende nuttige tips lukt het zonder twijfel!

Overkoepelende regels

Zorg voor een neutrale look. Het is niet de bedoeling om je woning extra gezellig of trendy te maken. Smaken verschillen sterk wanneer het over interieurdesign gaat. Grote en opvallende planten, veel meubels en vooral persoonlijke decoraties verkleinen de ruimte en verdoezelen het potentieel van een kamer om er andere dingen mee te doen. Geen enkele koper heeft interesse in kinderfoto’s.

Zorg voor een extreem proper en opgeruimd huis. Dit klinkt misschien logisch, maar het is extreem belangrijk. In een ideale wereld lijkt het alsof er niemand echt in je huis woont. Ruim het speelgoed van je kinderen goed op en doe een extra schoonmaakronde. Als je een huisdier hebt, is het een goed idee om extra te checken dat er geen haartje te bespeuren is. Berg alle dekens, slaapkussens en speelgoedjes van je dier op. Een allergische reactie is geen goede eerste indruk!

Speel in op de zintuigen van je bezoekers. Het is bekend dat sommige winkels geuren laten circuleren om klanten een aangenaam gevoel te geven. Het effect op de verkoopcijfers is wetenschappelijk bewezen én thuis toepasbaar! Investeer dus in geurstokjes, geurende kaarsen of een flesje huisparfum. Kies wel een neutrale en lichte geur! Sta ook stil bij de temperatuur van je woning. Zweten of rillen tijdens een bezoek zorgt onbewust voor een negatieve herinnering. Een aangename geur en temperatuur, passend voor de tijd van het jaar, geven bezoekers een goed gevoel!

Voer kleine herstelling uit. Een lekkende kraan, kapotte deurklinken, piepende scharnieren, of lampen die niet werken doen mogelijke kopers vermoeden dat je woning slecht onderhouden is doorheen de jaren.

Inkomhal

Een goede eerste indruk is goud waard! Steek dus zeker wat extra moeite in deze ruimte.

 • Geef de voordeur en ramen een schoonmaakbeurt, zorg voor een aangename geur en zet een vers bosje bloemen.

 • Kies je twee mooiste en duurste jassen en ruim de rest op. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Zo hou je de ruimte opgeruimd maar toch menselijk.

 • Een inkomhal kan vrij donker zijn. Zorg dat de lampen al aanstaan en kijk of je geen sfeerverlichting kan zetten.

Woonkamer

Het kloppend hart van je huis. Hier zullen bezoekers veel aandacht aan besteden!

 • Hou zeker je interieur in het oog: neutraal, zo ruim mogelijk en zonder persoonlijke decoraties.

 • Heb je een ruime woonkamer? Dan kan je overwegen om de tafel te dekken met je beste servies en blinkende wijnglazen. Dat maakt alles wat minder koud. Doe dit wel enkel als je erin geslaagd bent een zeer neutraal interieur te presenteren. Een gedekte tafel in een druk gevulde en gedecoreerde woonkamer komt rommelig over.

Keuken

 • Het spreekt voor zichzelf, maar verwijder absoluut alle etensresten, afwas-sporen,... Een propere wasbak en een glimmend aanrecht zijn essentieel. Reinig je vaatwasser met een gespecialiseerd product om alle geuren te neutraliseren. Maak ook de vuilbak leeg en gooi alle geopende voedsel in de koelkast weg.

 • Selecteer je mooiste en meest gebruikte keukenapparaten. Geef ze een extra schoonmaakbeurt en zet alle andere toestellen in de kast. Meer ruimte op het aanrecht is altijd een troef.

 • Voer ook hier kleine reparaties uit. Scheve deurtjes en piepende scharniertjes geven een slechte indruk.

 • Poets alle metalen oppervlakken met een gespecialiseerd product.

 • Plaats strategische decoratie. Je wil de ruimte zoveel mogelijk uitspelen zonder een klinisch gevoel te geven. Een gevulde (verse!) fruitmand, een mooi kookboek en een kwalitatieve fles wijn geven bezoekers een luxueuze indruk!

Badkamer

In deze ruimte kan je waarschijnlijk niet veel veranderen op vlak van meubels of inrichting. De nadruk ligt hier dus extra op netheid.

 • Koop gespecialiseerde producten om alle metaal, tegels, voegen, spiegels en sanitair grondig te poetsen en doen blinken. Geef je bezoekers de indruk van een luxehotel. Het idee dat jij je deze ochtend gewassen hebt in die badkamer mag niet in het hoofd van je bezoeker opkomen.

 • Geur is extra belangrijk in een badkamer. Zet hier zeker geurstokjes of iets dergelijks neer.

 • Geen flesjes, tubes of tandenborstel in het zicht! Ruim dit alles op voor je begint te poetsen, want ze laten allemaal kringen achter.

 • Investeer in kwalitatieve verlichting. Haal die oude, gele spaarlampen weg en kies voor goede LED verlichting. Niemand wil zich wassen in een grot of middeleeuwse kerker.

Slaapkamer

 • Leg vers en proper beddengoed op. Slaap je nog onder een erfstuk of past je huidige selectie eigenlijk niet bij de nieuwe verfkleuren? Dan is het de moeite om nog iets nieuws te kopen. Hou het neutraal, rustig en onpersoonlijk.

 • Het gevoel dat je wil opwekken is ‘hotelkamer’. Weg dus met al die foto’s, boeken, laadkabels en kleding.

 • Kies ook hier voor strategische decoratie. Je wil wederom de ruimte uitspelen zonder een ziekenhuisgevoel te creëren. Planten bijvoorbeeld zijn een goede zet! Kijk zeker eens online naar afbeeldingen voor wat inspiratie.

Tuin, garage en zolder

 • Speel in op de tijd van het jaar en het uur van bezoek. Zet dus je tuinmeubilair klaar of de verlichting aan indien toepasselijk. Iets fris drinken in de tuin of iets warms met een uitzicht is een goede afsluiter en geeft bezoekers de kans vragen te stellen.

 • Geef je tuin een grondig onderhoud: onkruid, gras, haag, struiken, tegels, voegen,... Spuit ook je tuinmeubels grondig af. Klinkt allemaal logisch, maar het onkruid tussen de tuintegels vergeet jij snel, maar je bezoekers niet.

 • De garage of zolder is bij veel mensen een enorme rommel. Maar zo kan je bezoeker niet echt inschatten hoeveel plaats er is voor hun eigen rommel. Tijd dus voor een schoonmaakbeurt. Stop zoveel mogelijk zaken in kasten of dozen, dat beperkt het rommelig gevoel. Zet je auto niet in de garage en beperk indien mogelijk tijdelijk de fietsenverzameling.

Da’s veel werk!

Zelfs het voorbereiden van een bezoek is heel wat werk. Heb je dus graag wat hulp bij alle andere aspecten van het verkopen? Weet je niet waar te beginnen? Dan is een makelaar jouw ideale partner! Ontdek meteen de top 10 best beoordeelde makelaars in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Brugge - gebaseerd op échte reviews van échte klanten! Of gebruik onze gratis online tool om snel en makkelijk reviews bekijken van alle makelaars in je buurt.