28 jul. 2023
Bij de afhandeling van een scheiding komt er een hele hoop praktisch geregel op je af in een emotioneel moeilijke periode. Toch moeten bepaalde zaken gewoon snel en duidelijk afgehandeld worden. Een van die dingen is beslissen wat er met de gezinswoning gebeurt. Aan het gebouw hangt veel emotionele waarde, dus het kan soms lastig zijn om er objectief naar te kijken. Daarom besparen we jou het opzoekwerk en bekijken we in dit artikel concreet welke opties er zijn.
Optie 1: de woning verkopen
In het verleden wonen is meestal niet aan te raden. Daarnaast is de gezinswoning vaak te groot voor beide partijen om alleen in te blijven wonen. Daarom is verkopen vaak de simpelste optie. Beide partijen moeten uiteraard wel instemmen met dit plan én met de verkoopprijs. Om dit alles vlot te laten verlopen komt er een notaris in het spel, die alle afspraken en overeenkomsten tussen jou en je ex-partner vastlegt in een bindende regelingsakte.
Blijkt de verkoop van jullie woning een succes en verkoop je met winst? Dan moet deze verdeeld worden volgens de eigendomsverhoudingen. Als jij 55% eigenaar bent en je ex-partner 45%, dan zal je logischerwijs een groter deel van de winst ontvangen. Dit ratio is afhankelijk van de eigen inbreng van vermogen en de afbetaling van de lening die door beide partijen gedaan is doorheen de jaren. Als je op voorhand in detail wil weten hoe alles exact verdeeld zal worden, dan ga je best eens langst bij de notaris. Als expert kan hij/zij ongetwijfeld het kluwen aan documenten ontrafelen.
Wil je alvast een schatting van de verkoopprijs, dan kan dat snel en makkelijk via onze gratis schattingstool. Liever met een makelaar aan de slag? Hier vind je de best beoordeelde makelaars in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Brugge - gebaseerd op échte reviews van échte klanten!
Optie 2: je ex-partner uitkopen
Soms is een van beide ex-partners nog niet klaar om uit het huis te trekken. Het kan ook zijn dat het een uitstekend pand is waar het goed wonen is. In dat geval kan één ex-partner de andere uitkopen. Ook in dit scenario kom je samen een prijs overeen. Het is aangewezen om hiervoor de hulp van een professionele schatter in te roepen. De waarde van je woning zal ongetwijfeld niet meer hetzelfde zijn als bij de aankoop. De markt is dynamisch, er zijn investeringen gebeurd, de omgeving is geëvolueerd en er is misschien slijt gekomen op bepaalde aspecten van het huis.
We hebben trouwens een volledig artikel gewijd aan de verschillende opties om de waarde van je woning te (laten) schatten.
Uit het bovenstaande zou je kunnen afleiden dat het hele proces neerkomt op een simpele rekensom: waarde van de woning gedeeld door twee. Het is echter iets complexer. Wanneer je je ex-partner uitkoopt, valt de volledige hypothecaire lening vanaf dan op jouw schouders. Dat kan plots een serieuze extra kost betekenen, dus het is aangewezen om vooraf contact op te nemen met de bank om de haalbaarheid te bekijken. Er verschijnen ook een hoop administratieve kosten op het toneel. Denk bijvoorbeeld aan kosten verbonden aan het herzien van de leningvoorwaarden en het prijskaartje van de akte die bij de notaris opgemaakt moet worden. Je moet ook registratiekosten betalen plus een extra tax omdat je een eigendom verdeelt, de zogenaamde ‘miserie-tax’. Het tarief hangt af van gewest tot gewest: 1% op de waarde van de eigendom in Brussel en Wallonië, 2,5% in Vlaanderen.
Optie 2.5: tijdelijk huur betalen
Je ex-partner uitkopen is een behoorlijk stevige financiële operatie. Als je de extra kosten tijdelijk wil vermijden, dan kan je onderling afspreken om met huur te werken. Je koopt je ex-partner dus nog niet uit en betaalt maandelijks huur voor zijn of haar deel in de eigendom. Dit geeft je de nodige tijd om het uitkopen financieel voor te bereiden. Tijdens deze huurperiode blijft je ex-partner wel aansprakelijk voor onderhoudskosten, belastingen en de hypotheek. Let op: je woning mag bij wet maximaal vijf jaar in onverdeeldheid blijven! Na die termijn moet je ofwel verkopen, ofwel uitkopen.