Hoe schat je de waarde van jouw woning? (Appartement of huis)

Hoe schat je de waarde van jouw woning? (Appartement of huis)

8 apr. 2022

De waarde van je huis laten schatten is een belangrijke steunpilaar van het gehele verkoopproces, maar zeker geen gemakkelijke zaak. Het is bijzonder moeilijk om als niet-deskundige een oordeel te vellen over hoeveel jouw woning nu effectief waard is. In dit artikel nemen we onder de loep waarom een goede schatting zo cruciaal is.

Ben je eerder een mens van actie? Ga dan zeker aan de slag met onze gratis slimme schattingstool - binnen 30 seconden heb je een resultaat! Uiteraard raden we je wel aan om daarna ook dit artikel door te nemen om deze schatting te begrijpen en evalueren. Of ga zelf aan de slag te om de waarde van je huis of appartement zelf te berekenen. Met dit artikel ontdek je het allemaal!

Een schatting is de basis van jouw verkoopstrategie

Om het verkoopproces in goede banen te leiden, is een goed inzicht in de geschatte waarde van je woning van essentieel belang. Samen met de door jou gekozen verkoopstrategie vormt de geschatte waarde van het pand de basis om je uiteindelijke vraagprijs af te kloppen.

Mensen laten zich echter makkelijk om de tuin leiden door subjectieve criteria bij het bepalen van deze verkoopprijs. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat eigenaars na (ongetwijfeld fantastische) renovaties de waarde van hun woning zwaar overschatten. Anderzijds komt een onderschatting eveneens vaak om de hoek loeren. Het kan namelijk goed zijn dat de buurt rondom de woning mooi opgewaardeerd is de afgelopen jaren, waardoor de waarde van het pand gestegen is gedurende jouw eigenaarschap. Valt dat even goed mee zeg. Een correcte schatting maken is dus de boodschap!

Wat wil de markt betalen?

De waarde van jouw woning wordt in feite bepaald door wat de markt er uiteindelijk voor wil neertellen. Om hier een goed beeld van te krijgen, kan je best eens vergelijken op basis van recente vastgoedtransacties in de buurt. Kijk uiteraard overwegend naar woningen die overeenkomen met de technische aspecten van jouw eigendom. Denk bijvoorbeeld aan de bewoonbare oppervlakte, het bouw- of renovatiejaar, de afwerkingsgraad, de energiezuinigheid, et cetera.

De bovenstaande technische specificaties van jouw woning zullen voor het grootste deel de effectieve waarde bepalen. Hierbij wordt er vooral gekeken naar objectieve en numerieke gegevens, hoe saai dat ook mag klinken. Wat was de nieuwbouwwaarde? Hoeveel is de grond waard? Hoe zit het met het energiezuinigheidslabel? Welke kansen (bijvoorbeeld de mogelijkheid tot bijbouwen) en valkuilen (bijvoorbeeld slijtage) zijn er bij de woning in kwestie? Dit zijn allemaal factoren die je best in kaart brengt. Leg de positieve punten naast de negatieve, en je komt al snel tot een eerste realistische inschatting van de waarde. Het correct becijferen van de euro’s achter al deze elementen is geen kinderspel. Ervaring en voeling met de vastgoedmarkt zijn hier de sleutel.


Wat we zeker ook niet mogen vergeten zijn de specifieke wensen, toekomstplannen en emoties van potentiële kopers. Ook deze eerder subjectieve zaken hebben een sterke invloed op de uiteindelijke waarde van je woning. Neem als voorbeeld de ligging en omgeving waarin het pand zich bevindt. Wanneer de potentiële koper een koppel is met een pasgeboren baby, zullen ze rekening houden met de veiligheid van de buurt en de nabijheid van een geschikte school. Een potentiële koper met een hond zal dan weer zijn zinnen zetten op de grootte van de tuin. Op deze zaken inspelen vereist wat finesse, maar brengt het ongetwijfeld op. De prijzen worden namelijk pas uitgereikt aan de eindmeet.

Hoe wordt de waarde van jouw woning geschat?

Om de waarde van je pand te schatten, kan je op immo-portalen kijken naar vergelijkbare transacties in de buurt, je baseren op online schattingstools (beperkt tot de technische waarde) of beroep doen op een expert zoals een vastgoedmakelaar.

Vastgoedmakelaar

Zoals hierboven aangehaald, kan een verkoper vertrouwen op verschillende methodes om de waarde van een woning te laten schatten. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is en blijft een schatting via een vastgoedkantoor. Makelaars bieden deze dienst meestal gratis aan, al moet je alert blijven voor mogelijke overschattingen. Het zou kunnen dat een makelaarskantoor de te verkopen woning te hoog inschat en je zo opzadelt met een te hoge verkoopprijs. Dit zal de verkoper op het foute been zetten en doen kiezen voor het kantoor met de hoogste waardeschatting. Om deze verkooptruc te omzeilen, is het aangewezen om verschillende kantoren aan te spreken, zelf wat onderzoek te doen en je gezond verstand te gebruiken. Ontdek meteen de best beoordeelde makelaars in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Brugge - gebaseerd op échte reviews van échte klanten! Zo ben je zeker van een correcte schatting.

Onafhankelijke schatter

Een onafhankelijke schatter is wat het woord zelf stelt: onafhankelijk. Meestal is dit een expert-landmeter of notaris die bevoegd is om waardebepalingen van vastgoed uit te voeren. De grootste voordelen aan deze schatters is enerzijds hun expertise en anderzijds het feit dat ze er geen belang bij hebben om een woning hoger of lager in te schatten. Toch moeten we onderlijnen dat deze dienstverlening niet kosteloos wordt aangeboden. Een verslag van een onafhankelijke schatter kost al snel 250 euro.

Online schatting tools

Er zijn tegenwoordig een aantal online tools die van betekenis kunnen zijn bij een eerste schatting van jouw woning. Voor de schatting geef je bepaalde criteria in zoals adres, bouwjaar, perceelgrootte en bewoonbare oppervlakte. Online tools gebruiken meestal grote databases waar een slim algoritme gaat zoeken naar precedenten om zo een nieuwe waarde af te bakenen. Let hier wel mee op. Een online tool is goed voor een initieel beeld van de waarde, maar mag nooit gebruikt worden als definitieve waardebepaling. Hiervoor spelen er te veel andere aspecten een rol die door zo’n algoritme buiten beschouwing gelaten worden. Een correcte waardebepaling is nu eenmaal geen exacte wetenschap en een validatie door een lokale expert biedt bijgevolg het beste resultaat.

Maak hier een gratis online schatting van jouw woning.

FAQ’s

Hoe kan ik de waarde van mijn huis bepalen?

Je kan de waarde van je woning oppervlakkig bepalen met behulp van online tools die je woonst schatten op basis van vergelijkbare panden en eerdere verkopen. Raadpleeg voor de zekerheid een vastgoedexpert zoals een makelaar of notaris voor een betere inschatting van de waarde.

Wie mag een huis schatten?

Iedereen mag de waarde van een woning schatten, maar je raadpleegt best iemand met expertise zoals een erkende schatter, een vastgoedmakelaar of een notaris. Ze kunnen je een uitgebreid schattingsverslag bezorgen in tegenstelling tot andere partijen.

Hoelang duurt een schatting van een huis?

De schatting van een woning door een vastgoedmakelaar duurt maximaal een uurtje. In dit uur stelt de expert vragen over de woning en wordt het huis of appartement geïnspecteerd. Daarna krijg je een schattingsrapport toegestuurd met de geschatte vraagprijs. Met een online schattingstool heb je een oppervlakkige schatting binnen de 10 minuten.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een indicatie van de waarde van een woning, gebruikt als richtverkoopprijs. Op basis van deze nauwkeurige schatting kan je samen met de makelaar de verkoopprijs bepalen waarmee je naar de woningmarkt gaat. De waarde is onder andere gebaseerd op adres, locatie, perceelgrootte, woningoppervlakte, inhoud, bouwjaar, woningstijl, type woning en de staat van onderhoud.

Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie?

Een waardebepaling is een vrijblijvend verslag over de waarde van een woning, gebruikt als indicatie voor de uiteindelijke prijsbepaling. Een taxatie daarentegen is een officiële waardebepaling die bijvoorbeeld door een bank gebruikt wordt als basis voor een hypotheek. Een taxatie kan enkel worden uitgevoerd door een beëdigd taxateur.

Hoeveel kost een waardebepaling?

Een waardebepaling laten uitvoeren door een makelaar is meestal ook gratis omdat ze dit beschouwen als een makkelijke marketingtool. Er zijn dan ook logische nadelen verbonden aan zo’n waardebepaling door een makelaarskantoor. Zo kan het goed zijn dat ze de waarde van je huis hoger inschatten zodat je voor hen zal kiezer voor de effectieve verkoop.

Een mogelijke oplossing voor onnauwkeurige waardebepalingen is het inhuren van een onafhankelijke schatter zoals een landmeter of architect. Hier hangt echter een prijskaartje aan. Een onafhankelijk verslag kan tot 250 euro kosten.

Is het verplicht om je woning te laten schatten?

Bij het verkopen van je woning is het niet verplicht om de waarde te laten schatten. Een schatting dient louter om een indicatie te geven van wat je zou kunnen vragen op de vastgoedmarkt.

Wanneer is een schatting dan wel nodig? Sinds 1 januari 2022 is het wel verplicht om je woning te laten schatten bij het aangaan van een nieuw hypothecair krediet.

Welke factoren bepalen hoofdzakelijk de waarde van je woning?

  • De ligging

  • Het soort woning

  • De uitstraling

  • De leeftijd en staat van de woning

  • De indeling

  • Het comfort

  • De kwaliteit en afwerking

Waarom blijft vastgoed vaak maandenlang onverkocht?

Een van de voornaamste redenen waarom vastgoed niet verkocht geraakt, is een verkeerde inschatting van de verkoopprijs. Daarom is het uitermate belangrijk dat je een goede vastgoedmakelaar vindt die er ook belang bij heeft je huis zo spoedig mogelijk te verkopen. Lukt het bij de ene vastgoedmakelaar niet, kan je steeds een tweede opinie vragen bij een andere makelaar.